Eldorhagens foredrag om Mjølhusfunnene


Mange fremmøtte på Marianne Eldorhagens foredrag om Mjølhusfunnene.

Det var som vanlig godt oppmøte da Froland bibliotek og Froland Historielag arrangerte felles foredragskveld torsdag 30. mars. Marianne Eldorhagen ved Aust-Agder Kulturhistoriske Senter (KUBEN) holdt et interessant foredrag om Mjølhusgravene som ble oppdaget i 1849. Graven er fra 400-450 etter Kristus, og inneholdt blant annet en fire meter lang stenkiste. Idag forholder forskerne seg til at funnet bestod av en grav, selv om det fortsatt er knyttet endel usikkerhet til dette. Det er heller ikke medisinsk dokumentert hvilket kjønn personen i graven hadde, men man antar at det er en kvinne og at hun har kommet fra en velstående familie. I graven er det nemlig funnet to bronsespenner, en draktnål i bronse, seks hektespenner i sølv og et skjoldformet smykke i sølvforgylling.

Mange spørsmål gjenstår fremdeles i den videre forskningen. Eldorhagen fortalte at hun blant annet ville se nærmere på bygdeborgen ved Smifjellet og Nidelvas betydning i sin kommende forskning omkring gravfunnet på Mjølhusmoen.

Foredraget ble godt mottatt både av publikum og av lokalpressen. "Frolendingen" omtalte det som et "fengende foredrag", og hevder at "Froland bibliotek er i ferd med å bli en flott kultur- og læringsarena."


  Kalender  
 
Besøkende: 92705