Søgne Historielag
 

Årsmelding 2016

Årsmelding 2016 fra Styret i Søgne Historielag.

 

MEDLEMMER OG TILLITSVALGTE I ÅRET SOM GIKK

Vi hadde ved årsskiftet 2016/2017 i alt 207 medlemskap. Siden en del av medlemskapene innbefatter 2 personer, blir det samlede antall medlemmer ca. 270 personer, omtrent uendret fra de forrige år.

Styret har etter årsmøtet 10. februar 2016 bestått av:

Kjell Tørlin Andreassen (ny 2 år), leder.
Gerd Lillian Olsen (gjenvalg, 2 år), nestleder
Jan Skarpengland (gjenvalg, 2 år), kasserer.
Bernt Jensen, sekretær
Enny-Karin Vindheim (gjenvalg, 2 år), styremedlem.
Varamedlemmer: Harald Nodenes, Tormod Vallesverd og Svenn Aadne Nilsen.

Valgnemnd: Terje Bjelland, Jan Helge Fladmark og Jørg Wigemyr.
Revisor: Thore Tallaksen (gjenvalg, 2 år)
Årbok-komite/Redaksjonskomite: Torvald Hellum (redaktør), Gerd Lillian Olsen, Enny-Karin Vindheim, Terje Bjelland og Odd Terje Døvik.
 

VIRKSOMHET I 2016

  1. GENERELT. 
    Historielaget har hatt god aktivitet i 2016.
    Styret har hatt 7 ordinære styremøter etter årsmøtet. I tillegg har vi kommunisert endel pr. e-post og telefon mellom møtene. Varamedlemmene innkalles og deltar på alle styremøtene, som foregår på vårt lille kontor i 2. etasje i Presteboligen på Søgne gamle prestegård (SGP).
    Vår leder deltok på Agder Historielags årsmøte på Landeskogen i april.
     
  2. ÅRSMØTE.
    Årsmøtet 10. februar 2016 hadde ca. 65 frammøtte. Terje Bjelland ledet møtet. Han leste styrets årsmelding samtidig som det ble vist aktuelle bilder fra ulike arrangementer tatt av Enny-Karin.  Årsmeldingen ble godkjent.
    Regnskapet som ble gjennomgått av Jan Skarpengland, viste et bra overskudd.
    Kjell Tørlin Andreassen ble valgt som leder.
    Vedtekter ble enstemmig revidert etter forslag fra styret, men med en anmodning om å se på en inkonsekvens mellom § 3 og 7 til neste års årsmøte.
    Jo van der Eynden holdt et interessant kåseri om «Kystkultur og maritim historie».
    Svenn Aadne Nilsen ga en statusrapport for bygdemuseet, og Tormod Vallesverd orienterte om planer for Repstadsaga og Lundekverna.
  3. PROSJEKTER.
    Historielaget er svært fornøyd med at kommunestyret har vedtatt å flytte Bygdemuseet fra Lunde til SGP. Det er nedsatt en kommunal komite for valg av tomt og praktisk gjennomføring. Vi tror at de samlede museumsaktivitetene på SGP vil gi en sterk totalløsning til glede for kommende generasjoner.
    Historielaget vil spesielt takke Svenn Aadne Nilsen og Gerd Lillian Olsen for mangeårige engasjement for bygdemuseet. Vi vil også takke avtroppende Enhetsleder for kultur Pål Karsen Kristiansen for sitt positive engasjement i saken.

    Takket være stort engasjement fra flere av Historielagets medlemmer er Stabburet på SGP både reddet, restaurert og innredet til museumslager for gjenstander knyttet både til kystkultur og bondekultur. Historielaget og Kystlaget samarbeider om bruken.
    En 5-årig bruksavtale er undertegnet med kommunen.
    Historielaget vil også i år spesielt takke Jan Skarpengland, Tormod Vallesverd og Jens Kristensen for stor dugnadsinnsats på Stabburet.
    Etter initiativ av Tormod Vallesverd har Historielaget engasjert seg sterkt for restaurering av Repstadsaga. I 2016 var det flere møter med grunneiere, banken og kommunen i forbindelse med et hasteprosjekt for å unngå ytterligere skader. Innsatsen har blitt belønnet med bidrag fra disse instanser slik at nødvendig dugnad, blant annet skifte av takstein, er blitt utført.   For å fullrestaurere Repstadsaga samarbeider styret med grunneierne om støtte fra Norsk Kulturminnefond og andre sentrale og lokale instanser.

  4. TURER OG UTEARRANGEMENTER.
    Vårens første «Bli-kjent-tur» ble avholdt 10. april. En flott gjeng på rundt 60 stykker møtte først opp til Repstadsaga hvor Tormod Vallesverd orienterte om restaureringsplanene for saga.  Også Lundekverna tenkes å bli flyttet til samme sted. Når dette prosjektet er fullført vil Repstadsaga og kverna bli et viktig kulturhistorisk bruksmuseum for distriktet. Som symbol på kommunens velvilje til prosjektet overrakte Enhetsleder for kultur Pål Karsten Kristiansen en start-sjekk på 50.000 kr.
    Etter en matpause fortsatte turen oppover Tverråna til stemmen ved Repstadvannet med Floke Bredland som engasjerende guide.

    Nok en vellykket «Bli-kjent-tur» ble avholdt 7. mai, denne gang til Bårågeren ved Lundeelva. De ca. 70 deltagerne fikk både innblikk i oldtidsfunn på stedet og nyere historie, både levemåte og folk som har bodd på dette småbruket uten veiforbindelse midt i Søgne. Stor takk til Torvald Hellum og Tormod Vallesverd som tok initiativet til denne flotte utflukten.

    Søndag 11. september fylte vi en buss med over 50 deltagere for å bli kjent med «Otras betydning for regionen».  Under bussturen fikk vi orientering om byens historie, tømmerfløting, sagbruk, industri og kraftproduksjon, alt relatert til Otra som ga grunnlag for velstand og vekst i hele regionen. Fetterne Bernt Markus Lundevold og Bernt Jensen var guider på turen. Første stopp var elvemuseet «Bommen», et av Venneslas eldste hus, der vi både fikk orientering om fløtningens historie og kaffe og vafler. Neste stopp var den 100-årige flotte Nomeland Kraftverk som ble bygd for å gi kraft til Falconbridge og er fortsatt i bruk. Den vellykkede turen ble avsluttet med middag og omvisning på Vigeland Hovedgård som har vært svært sentral både i Vigeland Brugs og Venneslas historie.

    Historielaget deltok som vanlig som medarrangør på Kulturminnedagen i Romsviga
    18 september. Det ble en flott dag med rekordmessig oppmøte.
     
  5. OLSOKFEIRING 29. JULI.
    Olsok stevnet ble tradisjonen tro avholdt på Heimklang på Olsokdagen 29 juli.
    De ca. 130 fremmøtte fikk høre Harald Sødal kåsere med utgangspunkt i sin bok «Bare en vendte tilbake». Han hadde dessuten komponert en morsom sang med utgangspunkt i det mislykkede kommunesammenslåingsresultatet. Søgnejenta Pernille Daland sang og spilte. Kjell Tørlin Andreassen ga et tilbakeblikk i Olavstradisjonen. Han orienterte også om Historielagets kommende aktiviteter. Bygdekvinnelaget serverte tradisjonen tro deilig rømmegrøt, spekemat og kaffemat. Styret vil anmerke at dersom tradisjonen med Olsokfeiring skal fortsette, trenger vi hjelp av historielagets medlemmer utenom styret da dette er midt i ferietiden. Frivillige bes melde seg, gjerne i dag
     
  6. ÅRBOK 2016.
    Årbok 2016 ble lansert 8. november på en vellykket bygdekveld på SGP med ca.120 fremmøtte. Møtet ble ledet av Petter Mathisen, og det var gode og velforberedte innlegg av 3 av de mange forfatterne av boka. I tillegg sørget Ivar Bøksle for god stemning på denne festkvelden. Alle bidragsyterne, redaksjonskomiteen og paneldeltagerne fra mimrekvelden fikk bøker og blomster.
    Stor takk også til Søgne Bygdekvinnelag som sto for bevertningen.
    Årbok 2016 er, som de 2 forrige utgavene, ei meget flott bok som dekker viktige kapitler i Søgnes historie.
    Historielaget takker redaksjonskomiteen og spesielt redaktøren Torvald Hellum for et stort og verdifullt arbeid med de 3 første årbøkene og ønsker lykke til i arbeidet med de kommende utgaver.
     
  7. SAMARBEIDSPARTNERE
    Historielaget vil takke Søgne og Greipstad sparebank og Enhet for kultur i Søgne kommune for viktig støtte i vårt arbeid. Vi vil også takke Budstikka for fyldig dekning av alle våre arrangementer.

 



Søgne dato 31 januar 2017

Kjell Tørlin Andreassen                                                                      Bernt Jensen
Leder                                                                                                  Sekretær

 

  Kalender  
 
Besøkende: 102201