Søgne Historielag
 

Årsmelding 2014

Årsmelding 2014. Søgne Historielag

 

MEDLEMMER OG TILLITSVALGTE I ÅRET SOM GIKK

Vi har ved årsskiftet 2014/2015 275 medlemmer.

Styret har etter årsmøtet 12. febr. 2014 bestått av:

 Jan-Erik Hallandvik, leder. Etter hans bortgang, rykket Gerd Lillian Olsen opp som midlertidig leder.

 Terje Bjelland, sekretær,

Jan Skarpengland, kasserer (ny),

Enny-Karin Vindheim, styremedlem,

Svenn Aadne Nilsen, varamedlem,

Jan Helge Fladmark, varamedlem og

Tormod Vallesverd, varamedlem (ny).

Valgnemnd: Asbjørn Kloster, John Stokkan og Jørg Wigemyr. Revisorer: Thore Tallaksen og Petter Sangvik. Vidreisekomite vest: Jan Helge Fladmark.

VIRKSOMHET I 2014

  1. GENERELT. Vår entusiastiske leder Jan-Erik, omkom i en drukningsulykke i Bygland i september. Det var et stort tap for oss i historielaget, men også for hele bygda! Han rakk å få bare en kort tid som leder, men ga laget en betydelig revitalisering. Æresmedlem Laurits Repstad døde også i året som gikk. Dermed er begge våre æresmedlemmer borte. Begge ble minnet i Årbok 2014. - Styret har hatt fem styremøter. I tillegg har vi kommunisert mye pr. e-post mellom møtene. Bjelland representerte vårt historielag på en tilstelning i Kristiansand ved feiringen av Agder Historielags 100-årsjubileum.  - Igjen har vi hatt et svært aktivt år, og med stort frammøte på våre arrangementer.
  2. ÅRSMØTET 12. februar 2014 hadde ca. 30 frammøtte. Jan-Erik Hallandvik ledet. Bjelland leste årsmeldingen, som ble godkjent. Årsmeldingen vitnet om stor aktivitet. Regnskap viste fortsatt godt overskudd. Det ble gjennomgått av Jørg Wigemyr, og ble godkjent. Han og Ole Kristian Wigemyr gikk nå ut av styret etter mange års innsats. De fikk overrakt bokgaver. Etter pausen, med servering, var det kåseri ved Ingrid Juell-Moe:  ”Om å skrive egen familiehistorie”, med utgangspunkt i sin egen nypubliserte bok om 2. verdenskrig. Til slutt var det salg av hennes bok, samt våre egne bøker.
  3. BYGDEMUSEET.  Styret har som vanlig hatt den årlige reingjøringen av bygdemuseet. Tre søndager i august hadde vi ”Åpent museum” for publikum, med god oppslutning. Etter flere befaringer av bygningen ble det bekreftet at huset er i en svært dårlig forfatning. Museet eies av Søgne kommune. Det var derfor naturlig at de fikk hastemelding om dette i form av brev sendt fra styret, ved leder Gerd Lillian Olsen og Svenn Aadne Nilsen. Kommunen har nylig bekreftet den dårlige forfatningen og vil sette i gang hastetiltak. Flere av gjenstandene vil nå midlertidig flyttes ut av museet for å hindre alvorlig skade.
  4. TURER. Vi har i 2014 arrangert til sammen fire turer, samt vært medarrangør av kulturminnedagen i Romsviga.  Den 27. april hadde vi ”Bli-kjent-tur” til det gamle ferjeleiet ved Tronstadvannet. Vandringen startet fra Myran. Ole Kristian Wigemyr hadde tilrettelagt turen, og Harald Follerås var lokalguide. Det var rekorddeltakelse med ca. 130 deltakere! Siden området ligger i grenselandet mellom Søgne og Songdalen, var det også møtt fram mange fra Songdalen. Turen ble beskrevet i Budstikka, og J. Andreassen hadde to rapporter fra turen i Fritidsnytt. Neste tur var til Hummervikholmen, 11. mai, der ”Sol”, levningene etter Norges eldste menneske ble funnet i 1994. Marinarkeolog Pål Nymoen og Jostein Andreassen kåserte om selve funnet og om arbeidet videre på funnstedet. Vertskap var eierne av stedet, Marit og Helge Bentsen, som også var de som først oppdaget ”Sol”. Vi fikk også bålkokt kaffi og en smakebit av lammelår tilberedt på steinaldervis, ved Tormod Vallesverd.  Om lag 100 mennesker var med. Kystlaget frakta oss fra Austre Hummervika og ut til funnstedet, og tilbake igjen. Turen ble gjengitt både i Budstikkanett og i nettavisa N247. – Årets vidreisetur gikk til Kragerø, 1. pinsedag, arrangert av Svenn Aadne Nilsen, som er oppvokst i Kragerø.   24 personer fikk en minnerik tur. Vi kjørte med Birkeland Busser til Berg museum, der vi fikk omvisning og kaffi. Særlig interessant var det å se avdelingen for iseksport. Mange av redskapene de brukte i Kragerø var lik redskapene de brukte i Søgne. Så bar det til sentrum der vi hadde byvandring, med leder av Kragerø og Skåtøy Historielag, Sverre Okkenhaug, som engasjert guide. Vi fikk bl.a. sett steder der kunstneren Edv. Munch hadde bodd og malt, og vi fikk sett Kittelsenhuset og ”Knivstikkersmauet”.  Reportasje fra turen kom i Fritidsnytt.  -Siste turen vi hadde var til Eidsveden, 12. oktober. Lokal guide var Gerd Lillian Olsen. 40 personer deltok. - Romsviga-dagen 13. september: Historielaget var medarrangør for dette arrangementet. Gerd Lillian Olsen representerte oss, og hun koordinerte også det hele. Det var kåseri om stedet, og det var tilrettelagt også for barna. Billedreportasje i Budstikka. Til sammen har nærmere 400 deltatt på våre turer i 2014!
  5. OLSOKFEIRING 29. juli : Tradisjonell feiring på Heimklang. 170 frammøtte hørte kåseri av Fader Christofóros som fortalte om Hellig-Olav i Østen. Norsk-amerikanske Susan Olsen Maren, med røtter i Søgne og Flekkefjord, spilte fele. Rømmegrøten fikk vi varm fra Gunders kafe. Spekematen kom fra slakter Eikestøl. Bygdekvinnelaget sørget for pynting og servering.  Bidragsyterne fikk bokgaver, og festen ble ledet på en utmerket måte av Jan-Erik.  Svenn Aadne viste rundt på museet i pausen.
  6. 1814-SEMINARET 20. og 21. september. Etter initiativ fra vår leder Jan-Erik deltok han og Terje Bjelland i en samarbeidskomite for feiring av 200-årsjubileet for Grunnloven. Seminaret var på Søgne Gamle Prestegård (SGP). Foruten Historielaget deltok også Søgne kommune, ved ordfører Åse Severinsen og leder for kultur, Kristian Strøm-Fladstad . Dessuten også Senioruniversitetet, ved Torvald Hellum og Oddbjørn Eikestøl, og Agder Historielag, ved leder Beint Foss. Jan-Erik døde bare kort tid før gjennomføringen av seminaret. Det ble markert ved åpningen av seminaret ved ordfører, med ett minutts stillhet. Feiringen av jubileet hadde  både lokalt, regionalt og et nasjonalt perspektiv. Vi hadde dyktige forelesere, underholdning av Søgne bygdekor, og Bygdekvinnelaget sørget for servering av spennende mat med oppskrift fra tida rundt 1814. Nesten 100 personer deltok på hver av dagene. Vi fikk god tilbakemelding på både program og gjennomføring. Hellum koordinerte det hele. På evaluering etter seminaret kom det forslag om at vi kanskje kan lage et s.k. ”Søgne-seminar”, kanskje 2.-hvert år, basert på de samme fire arrangørene.
  7. ÅRBOK 2014. Igjen etter initiativ fra Jan-Erik har vi i året som har gått, utgitt vår første årbok! Med seg i årbokkomiteen hadde han følgende: Gerd Lillian Olsen, Enny-Karin Vindheim og Terje Bjelland fra vårt styre. Dessuten Torvald Hellum og seinere også Odd Terje Døvik. Vi oppretta en 3-årskontrakt med Portal forlag om utgivelsen, opprinnelig for en bok på 160 sider. Pga. stor stofftilgang ble boka på hele 200 sider. Temaene var hovedsakelig om Søgne. Til sammen ble det 17 varierte artikler. Bokkomiteen stod for språkvask og korrekturlesning og har tatt mye tid. Alt er gjort på dugnad. Dessverre rakk Jan-Erik heller ikke her å få se det ferdige produktet. Boka ble sluttført av resten av bokkomiteen, og boka ble tilegnet Jan-Erik. Hellum overtok koordineringen/redaktør-oppgaven etter Jan-Erik. Lanseringen av boka ble gjort som en Bygdekveld på SGP, den 13. november. Oppslutningen var overveldende: ca. 260 personer møtte fram, noe som muligens er rekorddeltakelse på alle historielagets arrangementer noen gang! Underholdning ved Søgne bygdekor og Maiken Ahnger. Servering ved Bygdekvinnelaget. Det hele ble fint sydd sammen av Ole Hortemo. Reportasje om boka og lanseringen kom i Fritidsnytt, Fædrelandsvennen og i Budstikka. Boka er gratis for medlemmer, og mange bøker ble utlevert og solgt på Bygdekvelden. Distribusjonen av de resterende bøkene er det styret og bokkomiteen som har tatt seg av. Opplaget er på 600 bøker. Salget av boka gjøres av bokhandlere i Søgne, Mandal, Kristiansand og Vennesla. Dessuten er bøker levert for salg på Servicetorget i Søgne. Artikkelforfatterne og andre bidragsytere har fått boka i gave. 
  8. HJEMMESIDE OG KOMMUNIKASJON MED MEDLEMMENE. Det gjenstår fortsatt en del før hele hjemmesida er på plass. Annonsering av våre arrangementer gjøres gjennom lokalpressen og noen ganger på nettet lokalt. Det har vært en stor hjelp også å informere medlemmene via e-post.

 

 

Terje Bjelland

Sekretær

(sign)

 

 

  Kalender  
 
Besøkende: 102187