Søgne Historielag
 

Årsmelding 2015

Årsmelding 2015. Søgne Historielag

 

MEDLEMMER OG TILLITSVALGTE I ÅRET SOM GIKK

Vi hadde ved årsskiftet 2015/2016 ca. 275 medlemmer, det samme som forrige år.

Styret har etter årsmøtet 19. februar 2015 bestått av:

Terje Bjelland, leder.
Gerd Lillian Olsen, nestleder
Jan Skarpengland, kasserer.
Bernt Jensen, sekretær (ny)
Enny-Karin Vindheim, styremedlem.
Varamedlemmer: Harald Nodenes (ny), Tormod Vallesverd og Svenn Aadne Nilsen.
Valgnemnd: Jan Helge Fladmark (leder), John Stokkan og Jørg Wigemyr.
Revisor: Thore Tallaksen
Årbok-komite/Redaksjonskomite: Torvald Hellum (redaktør), Gerd Lillian Olsen, Enny-Karin Vindheim, Terje Bjelland og Odd Terje Døvik.
 

VIRKSOMHET I 2015

  1. GENERELT. 
    Historielaget har hatt god aktivitet i 2015.
    Styret har hatt 7 ordinære styremøter. I tillegg har vi kommunisert endel pr. e-post og telefon mellom møtene. Varamedlemmene deltar på alle styremøtene, som forøvrig foregår på vårt lille kontor i 2. etasje («Paradis») i Presteboligen på Søgne gamle prestegård (SGP), visstnok ett av rommene som Bjørnstjerne Bjørnson benyttet under sine opphold her.
    Gerd Lillian Olsen og Bernt Jensen deltok på Agder Historielags årsmøte på Landeskogen i april.
     
  2. ÅRSMØTE.
    Årsmøtet 19. februar 2015 hadde ca. 45 frammøtte. Gerd Lillian Olsen ledet møtet. Hun hadde fungert som leder etter den tragiske bortgang av vår formann Jan-Erik Hallandvik, september 2014. Terje Bjelland leste årsmeldingen samtidig som Enny-Karin Vindheim viste aktuelle bilder og videosnutter. Årsmeldingen ble godkjent.
    Regnskapet som ble gjennomgått av Jan Skarpengland, viste et underskudd som ble forklart og godkjent.
    Terje Bjelland ble valgt som leder. Bernt Jensen kom inn som nytt styremedlem og Harald Nodenes som nytt varamedlem.
    Kommunens enhetsleder for kultur, Pål Karsten Kristensen, orienterte om kommunens videre planer for kultur, med fokus på problemstillinger knyttet til Bygdemuseet.
    Odd Terje Døvik orienterte om Årbok 2015 og inviterte til tilbakemeldinger på Årbok 2014. Gerd Lillian fikk tilslutning til vedtekter for årbok-arbeidet, og en redaksjonskomite ble valgt (se ovenstående).
     
  3. BYGDEMUSEET.
    Den årlige rengjøringsdugnaden av bygdemuseet ble sløyfet i 2015 da huset er i dårlig forfatning, og de fleste av gjenstandene er flyttet til midlertidig lagring på SGP og Langenes skole. Fylkeskonservatoren ga etter befaring i 2015 museumshuset status som «regionsverdig». Styret har enstemmig anbefalt kommunen å flytte museet til SGP, slik at det kan inngå i et levende lokalhistorisk aktivitetssenter.  Vi håper at det nye kommunestyret er seg bevisst både sitt nåværende ansvar for bygningene og sitt forvaltningsansvar for kommende slekter. Historielaget vil spesielt takke Svenn Aadne Nilsen og Gerd Lillian Olsen for mangeårige engasjement for bygdemuseet. Deres engasjement ble også referert i lokalpressen.
     
  4. STABBURET PÅ SGP.
    Denne bygningen har hatt betydelig forfall de siste årene. Tormod Vallesverd tok initiativ overfor kommunen om å utbedre taket og diverse annet vedlikehold. Tormod, Jan Skarpengland og Jens Kristensen har siste høst utført en stor dugnadsinnsats og fortjener en stor takk både fra historielaget og kommunen. Vi vil også takke Knut Kristensen for velvillig lån av stillaser og utstyr.
    Budstikka hadde også her en reportasje.  Historielaget har fått en rammeavtale med kommunen om fremtidig bruk av stabburet.
    I samme forbindelse ønsker historielaget at Repstadsaga blir renovert og tatt vare på som et kulturhistorisk levende museum. Hvordan man praktisk skal gjennomføre denne oppgave er foreløpig ikke avklart.
     
  5. MIMREKVELD FOR 70-ÅRSFEIRINGEN AV FREDSVÅREN 1945.
    Historielaget arrangerte en meget vellykket mimrekveld 7. mai på biblioteket, med over 100 fremmøtte. Et panel bestående av lokale tidsvitner som opplevde fredsvåren ble intervjuet av Gerd Lillian Olsen og Tormod Vallesverd. Enny-Karin Vindheim tok en del fotos og filmsnutter under møtet, og alle innlegg ble tatt opp på lydbånd. Et konsentrat av innleggene har blitt til et viktig og verdifullt kapitel i Årbok 2015. Biblioteket hadde funnet frem gamle aviser i original fra fredsdagen og montert disse i en monter. Gerd Lillian og Tormod hadde smørt lefser, kokt kaffe og laget kransekake etter oppskrift fra krigsårene.  Frigjøringsstemningen ble gjenskapt da forsamlingen sang «Norge i rødt, hvitt og blått» av full hals akkompagnert av Thore Tallaksen på piano.
    Vi er veldig glade for at denne viktige jubileumsmarkeringen kom i stand. Vi takker spesielt Gerd Lillian og Tormod for et enormt forarbeid, og biblioteket for et utmerket samarbeid. Arrangementet ble referert i Budstikka.
     
  6. OLSOKFEIRING 29 JULI.
    Det tradisjonelle olsokstevnet på Heimklang samlet ca. 140 frammøtte. Jan G. Langfeldt holdt et interessant kåseri med tittelen «Skipsforlis og -havarier i Søgnes skjærgård gjennom 500 år» krydret med en del bilder fra hans nye bok med samme emne.
    Søgnesøstrene Lisa Håland og Pernille Daland hadde satt sammen en flott bukett sang- og musikkstykker. Som avslutning sang de balladen om St. Olav fra «Sanger om Søgne». Den bør inngå i fremtidige Olsokfeiringer da den gir et godt innblikk i sagntradisjonen etter Olav den Hellige. Svenn Aadne Nilsen ga oss en statusrapport om Bygdemuseet, med klar oppfordring til politikerne om å ta ansvar for museets fremtid.
    Bygdekvinnelaget serverte tradisjonen tro deilig rømmegrøt, levert fra Gunders, dessuten spekemat og kaffemat. Festen ble ledet av formannen Terje Bjelland som også orienterte om høstens aktiviteter.Styret vil anmerke at dersom tradisjonen med Olsokfeiring skal fortsette, trenger vi hjelp av historielagets medlemmer utenom styret da dette er midt i ferietiden. Frivillige bes melde seg, gjerne i dag.
  7. TURER.
    Historielaget arrangerte 13. juni en historisk-nostalgisk tur til Uvår med sikte på å gjenskape stemningen fra «Dansen på Uvaar» av Vilhelm Krag. På tross av dårlig vær deltok 45 på denne «Anno 1918»- utflukten, og mange hadde kledd seg tidsriktig. Alle ingredienser fra sangen var med, både med mat og drikke, trekkspill og sveivegrammofon. Tormod Vallesverd fortalte engasjert om Uvår og laksefisket og viste frem rekvisitter fra denne tidsepoken. En gruppe seniordansere ledet an i nostalgisk dans.  Takk til alle som tok med seg venner på turen. Historielaget har ikke tatt stilling til om arrangementet skal gjentas og evt. på hvilken måte.

    Årets «vidreisetur» gikk til Lyngdal-distriktet søndag 6. september. Første stopp var ved den imponerende innendørs laksetrappa i Kvåsfossen. På Snartemo fortalte turlederen Jan Helge Fladmark, om Snartemosverdet, Norges viktigste funn fra folkevandringstida (ca. år 500 e.Kr.), og om tyskernes iherdige forsøk på å få tak i originalen under krigen. Deretter besøkte vi Tingvatn fornminnepark med sine steinsettinger og gravhauger fra jernalderen, med Pål Hals som entusiastisk guide. Vi spiste deretter deilig middag basert på hjortekjøtt på Mydland Gard på Naglestadheia som nå driver hjortefarm. Vertskapet fortalte den interessante historien fra gården gjennom skiftende tider. Barnevandringsstien gikk gjennom gårdstunet. Ca. 35 deltagere fikk en minnerik søndagstur i strålende sensommervær. Stor takk til Jan Helge for arrangementet.
    Historielaget ved Gerd Lillian var også medarrangør på Kulturminnedagen i Romsviga 20. september. Mange hadde møtt fram i det strålende høstværet. Alle turene ble referert i Budstikka.
     
  8. ÅRBOK 2015.
    Årbok 2014 var nominert til Sturlaprisen som ble utgitt 15. april 2015 på Søgne bibliotek. Prisen gikk dog til en annen forfatter, men på møtet ble Hedersprisen gitt post mortem til Jan-Erik Hallandvik som initiativtager til årbøkene.
    Årbok 2015 ble lansert 12. november på en vellykket bygdekveld på SGP med ca.170 fremmøtte. Møtet ble ledet av Ole Hortemo, og det var gode og velforberedte innlegg av 4 av de 16 forfatterne av boka. I tillegg sørget Jens Olai Justvik og Torbjørn Aasen for velvalgte sanger og bidro til topp stemning på denne festkvelden. Alle bidragsyterne, redaksjonskomiteen og paneldeltagerne fra mimrekvelden fikk bøker og blomster.
    Stor takk også til Søgne Bygdekvinnelag som sto for bevertningen.
    Årbok 2015 er, som forrige utgave, ei meget flott bok på 160 sider med 16 bidragsytere. Vi bruker Portal forlag, og et opplag på 600 eksemplarer.
    Den ble utdelt gratis til alle medlemmer som hadde betalt medlemskontigenten. Styremedlemmene distribuerte bøker til medlemmer som ikke kom på lanseringsdagen, og som hadde krav på gratisbok. Boka er lagt ut for salg hos diverse bokhandlere og butikker både i Søgne, Kristiansand, Mandal og Vennesla.
    Historielaget takker redaksjonskomiteen for et stort og verdifullt arbeid med de to første årbøkene og ønsker lykke til i arbeidet med de kommende utgaver.
     
  9. KOMMUNIKASJON MED MEDLEMMENE.
    Vi kjøpte i 2015 et mobilt, lett høyttaleranlegg for utendørs bruk. Det ble benyttet både på Uvår, vidreiseturen og i Romsviga og har vist seg som et godt hjelpemiddel.
    Søgne Historielags hjemmeside er på plass, om enn ikke helt profesjonell enda. Her blir kommende arrangementer kunngjort, og det finnes noen linker til historiske billedgallerier og andre interessante kilder. Vi anbefaler at medlemmene besøker hjemmesiden jevnlig.  Annonsering av våre arrangementer gjøres forøvrig gjennom Fædrelandsvennen, Fritidsnytt, Budstikka, Servicetorget og flere nettsteder.
    Vi kommuniserer primært med våre medlemmer via e-post. Vi oppfordrer alle medlemmer om å holde styret oppdatert med e-postadresser da det forenkler vårt arbeid og reduserer våre kostnader i betydelig grad. Brev sendes kun til medlemmer uten
    e-postadresse.  Giroblanketter for innbetaling blir ikke lenger sendt ut, men vi oppfordrer medlemmene til å betale kontingenten snarest mulig via nettbank for å spare kassereren for ekstra arbeid. Vår bankkonto oppgis på våre utsendinger på e-post.
    Styret ser fram til et nytt interessant aktivitetsår.
  10. Styret har besvart spørreskjema vedrørende.”Historielagsundersøkelsen 2015-2016”, i regi av Landslaget for lokalhistorie, dvs. spørsmål som angår Søgne Historielag.
  11. Historielaget vil takke Søgne og Greipstad sparebank og Enhet for kultur i Søgne kommune, for verdifulle bidrag til Årboka og drift av historielaget.  Vi vil også takke Budstikka, N247, Fritidsnytt og Søgneguiden for omtale av våre arrangementer.

Bernt Jensen (Sign.)
Sekretær

  Kalender  
 
Besøkende: 102191