Søgne Historielag
 

Årsmelding 2022

Årsmelding 2022 for Søgne Historielag

Så er vi tilbake igjen i en verden som er som den alltid har vært med epidemi og krig.

Søgne Historielag har i løpet av året justert seg tilbake til de gode gamle aktivitetene våre.

Litt treg var vi nok på avtrekkeren i 2022 av redsel for pandemien.  Årsmøtet ble lagt til 22. mars.  Men etter den tid har det ikke vært nevneverdig restriksjonen på aktiviteten.

Styret i 2022

Årsmøte ble avholdt i museumssalen på SGP den 22. mars.  

Et bilde som inneholder bord, sitter, person, innendørs

Automatisk generert beskrivelseStyret har bestått av Kjell Tørlin Andreassen (leder), Enny-Karin Vindheim (nestleder), Jan Skarpengland (kasserer), Karl Gustav Johansen(sekretær), Arvid Hallanvik (valgt for 2 år) og Bjarne Tresnes Sørensen (valgt for 2 år).  Varapersoner har vært Arild Røsstad og Joni Jensen.  Varapersoner er valgt for 1 år.

Valgkomite:   Tormod Vallesverd, Ole Kristian Wigemyr og Arne Dag Langenes.

Revisor:  Jørg Wigemyr

Styret har avholdt 8 styremøter i løpet av 2022; 27. januar, 7. april, 3. mai, 7. juni, 23. august, 27. september, 25. oktober, 29. november.

 

Møter og arrangementer i løpet av 2022     

I april/mai 2022.  Foretok en gruppe i Historielaget en utredning om gamle skolebygg i Søgne, og var bl. a. på Lia skolehus på befaring.  Gruppen består av Bjarne Tresnes Sørensen, Karl Gustav Johansen, Jan Skarpengland og Arvid Hallandvik.

28. april ble det lagt ut på vår tidligere utsatte vandretur til Vennemyr og Heiden.  Karl Gustav var guide for turen, og med hans solide kunnskaper om stedet ble den en uforglemmelig tur til «Berges ødegård».

26. juni viste Historielaget film i Kultursalen.  Dette er en film fra et foredrag som ble holdt av Sturla Ertzeid (vår gamle kulturkjempe og æresmedlem)  Det var interessant å se og høre ham igjen i kjent stil.

29. juli Olsokfest.  En tradisjonell olsokfest med rømmegrøt, saft, og kaffe og kringle etterpå.  Det ble også foredrag av Emma Manin som har skrevet en  historisk roman som dekker dagliglivet på gård i Norge fra 1890 til 1947.  Hun har bakgrunn fra Søgne og Holum og stillte også ut billedvev laget av mormor Emma (Tjomsland) Skagestad fra Søgne.  Siggen Høyland. Gunnar Hangeland og Liv Haddeland underholdt oss med god gammeldags trekkspillmusikk og viser.

    

18. september hadde Arvid Hallandvik ordnet med tur for oss over Lastaheia.  Gerd Lillian Olsen var vår veiviser og historieforteller fra Lasta til Ålo.  Vi startet opp på Lasta og fikk et innblikk i stedets historie. Videre- på vei opp mot Lastadheia (Tyskerheia) var vi innom Søgne kystlags flotte båtmotorsamling. Plassert i eget hus ved siden den gamle skolen.  På vei opp - og på toppen av Lastadheia ligger bunkers, grunnmurer og løpegraver. Rester etter 2. verdenskrig. Bygget fra 1942 til 1945.  På toppen av heia er det panoramautsikt over skjærgården i vestre del av Søgne.  Herfra følger vi stien gjennom skogen ned til Ålo 

  

16. oktober fikk vi besøk av Jo van den Eynden og Jan Robert Jore.  Disse to har over lengere tid arbeidet med «Uthavnene på Sørlandet» med sikte på bevaring og eventuell registrering på «verdensarvlisten».  Ny Hellesund er en av de mest kjente av disse uthavnene og vi hadde godt oppmøte i Kultursalen av interesserte Søgnefolk.  Det var en gang da Ny Hellesund var et kraftsenter i norsk utenrikshandel.

10. november.  Vår tradisjonelle Bygdekveld kommer hvert år på denne tiden.  Da lanserer vi årets Årbok, og medlemmene får et eksemplar hver gratis.  Redaksjonskomitéen, redaktør Else Marie Nerland, stod for arrangementet.  Hun hadde klart å få Eivind Bøgsle og Lasse Gjessing til å underholde oss.  Det ble en skikkelig Sørlandsk start på kvelden.  Else Marie Nerland, Jostein Andreassen, Enny-Karin Vindheim og Siw Røinås fra redadaksjonskomiéen ledet gjennomgangen av Årets Bok.  Videre hadde artikkelforfatterne Pål Repstad, Arne Tag, Odd Bjørnsen, Finn Arvid Engenes og Arild Røsstad innlegg om sine bidrag i boka.  Og etterpå var det kaffe og kringle.

17. november.  Søgne Historielag v/Mediagruppa er del av et større prosjekt for å skrive Søgnes Kulturhistorie.  Prosjektet er et samarbeid mellom kommunen og flere kulturorganisasjoner.  På Søgne Mållag sin haustfest ble bind 2 av Kulturhistoria presentert, og en «rykende» fersk «murstein» forfattet av Trond Bjerkås kunne kjøpes til glede for «seg selv» og etterslekta.  Bind 2 dekker tidsperioden fra 1605 til i dag.  Trond Bjerkås ga oss smakebiter fra verket. Videre bidro Jonas Fjeld med underholdning, Bjørg Seland med historisk fagkunnskap og kor med «Sanger fra Søgne» til å gjøre kvelden komplett.  Som vanlig kaffe og litt å bite i etterpå.

Gjennom hele året har Søgne Historielag holdt Bygdemuseet åpent på de søndagene som Søgne gamle Prestegård har hatt åpent.  Følgende medlemmer har tatt sin «tørn» på museet: Siw Røinås, Karl Gustav Johansen, Arvid Hallandvik, Else Marie Nerland, Jone Jensen, Enny-Karin Vindheim, Jens Kristensen, Sverre Langenes, Tormod Tofteland, Arild Røsstad og Kjell Tørlin Andreassen

Bakstegruppa har hatt åpen kafé på Bygdemuseet gjennom året.  Se egen årsmelding fra Bakstegruppa.

Mediagruppa har også rapportert egen aktivitet i egen årsmelding

Bjarne Tresnes Sørensen representerer Søgne Historielag i styringsgruppen for Agderbilder.

En utstillingsgruppe har arbeidet hardt med å presentere en utstilling i januar i år.  Nå vi kommer til årsmøtet håper vi at de fleste av våre medlemmer har vært innom utstillingen.  Utstillingsgruppa består av Jens Kristensen, Arild Røsstad, Ole Kristian Wigemyr, Arnfinn Håverstad, Jan Arne Kleivset og Karl Gustav Johansen.

Høllen - ei levende havn UTSTILLING OG FOREDRAG OM HØLLENS HISTORIE

I perioden 20.-29. januar kan du oppleve en spennende utstilling og høre interessante foredrag om Høllens historie gjennom tidene. Utstilling Malerier,  

foto, diverse rekvisitter og gjenstander fra Høllen stilles ut. Åpningstider: Tirsdag til fredag kl. 09-15 og søndag kl. 12-16.

Foredrag Fredag 20. januar kl.18.00 – Åpning av utstillingen. Foredrag: Ditlefsens butikk v/Pål Repstad

Søndag 22. januar kl.14.00 – Høllens historie v/ Trond Bjerkås

Fredag 27. januar kl.18.00 Dagligliv og oppvekst i Høllen. Møt folk som har vokst i opp i Høllen.

Søndag 29. januar kl.14.00 Næringsutvikling i Høllen v/Jostein Andreassen KMV plastindustri v/Per Tomas Govertsen

 

Styret i Søgne Historielag

Søgne, 17. januar 2023

 

Kjell Tørlin Andreassen      Enny-Karin Vindheim         Jan Skarpengland

 

 

  Kalender  
 
Besøkende: 102175